پرخوری عصبی چیست و راه مقابله با آن چگونه است؟
آیا میدانید پرخوری به ویژه در هنگام شب چه خطرات و پیامدهای ناگواری را به دنبال خواهد داشت؟ اگرچه کنترل اشتها برای برخی از افراد سخت است، اما با به کار بردن تمهیداتی میتوان از زیاده روی در خوردن جلوگیری به عمل آورد. در این مقاله عوارض و علائم این بیماری بیان شده و به روشهای خانگی و پزشکی برای درمان آن اشاره خواهد شد.
پرخوری چیست؟
پرخوری نوعی اختلال در عملکرد قسمتی از مغز است که در آن فرمان سیری و گرسنگی صادر میشود. در این نوع اختلال، فرد مبتلا تمایل زیادی به خوردن غذاهای گوناگون به خصوص غذاهای چرب و شیرین دارد. افرادی که دچار این عارضه هستند به دو دسته پرخورهای معمولی و پرخورهای عصبی تقسیم میشوند.
عوارض پرخوری
افراد مبتلا به پرخوری معمولی و پرخوری عصبی به مرور زمان دچار عوارضی خواهند شد که مهمترین آنها عبارتند از:* افزایش وزن
* بالا رفتن سطح قند خون و کلسترول در خون
* بالا رفتن استرس و اضطراب
* ابتلا به تنگی نفس
* کاهش چشمگیر آب بدن و اختلال در عملکرد کلیهها
* به وجود آمدن اختلال در خواب
* بالا رفتن احتمال حمله قلبی
* به وجود آمدن اختلال در عملکرد سیستم گوارش
* ابتلا به بیماریهایی که در اثر چاقی به وجود میآیند
دلایل ابتلا به پرخوری
این بیماری بیشتر درمیان افرادی که از ناراحتیهای روحی رنج میبرند مشاهده میشود. همچنین کسانی که یکی از اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا بوده و یا نوع فعالیت آنها به گونهای است که به ظاهر و اندام آنها توجه ویژهای میشود، بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
مقابله با انواع پرخوری با روشهای خانگی
برای درمان و مقابله با عارضه پرخوری موارد زیر را مدنظر داشته باشید:
۱. افزایش تعداد وعدههای غذایی
پیشنهاد میکنیم که به جای داشتن ۲ یا ۳ وعده غذایی پر حجم در طول روز، حدود ۵ تا ۶ وعده غذایی با فواصل منظم و حجم کمتر را میل کنید.
۲. نوشیدن آب کافی در طول روز
نوشیدن آب کافی در طول شبانه روز، علاوه بر جلوگیری از احساس گرسنگی باعث هضم سریعتر غذا نیز خواهد شد.
۳. استفاده از خوراکیهای حاوی آب
برخی از مواد خوراکی موجود در طبیعت مانند میوه و سبزیجات به دلیل برخورداری از آب در بافتشان، به حس سیری و کنترل گرسنگی کمک زیادی خواهند کرد.
۴. انجام ورزشهای سبک
برخی از ورزشها مانند پیاده روی و شنا باعث تقویت و تحریک سیستم گوارشی بدن به خصوص رودهها خواهند شد؛ بنابراین با انجام این حرکات میتوان از بروز عواملی مانند چاقی، یبوست و نفخ جلوگیری به عمل آورد.
۵. خوردن صبحانه
صبحانه مهمترین وعده غذایی است و در صورتی که از غذاهای مفید و انرژی زا در آن استفاده شود، علاوه برعدم نیاز به مصرف کالری اضافه، به ایجاد احساس سیری نیز کمک خواهد کرد.
۶. استفاده از مواد غذایی فیبردار
فیبر مادهای است که با اشغال حجم زیاد در معده، باعث احساس سیری زودرس و نیز طولانی مدت میشود. همچنین مواد دارای فیبر مانند میوه ها، سبزیجات و یا حبوبات کالری کمتری نسبت به دیگر مواد غذایی دارند.
۷. تنظیم برنامهای برای تغذیه
در صورتی که فرد مبتلا به پرخوری بتواند برنامه منظم و مشخص شدهای را به کمک متخصصین در امر تغذیه برای میزان خورد و خوراک خود در طول روز تنظیم کند، کمک بسیار زیادی به کنترل بیماری خود کرده است.
۸. استفاده از میان وعدههای سالم
برای آنکه بتوانید از احساس گرسنگی شدید در وعدههای اصلی جلوگیری کنید مصرف میان وعدههای سالم و مقوی مانند آجیل و خشکبار، خرما، عسل و ... را نیز در نظر داشته باشید.
۹. استفاده از پروتئینهای کم چرب
پروتئینهای کم چرب از آن دسته مواد غذایی هستند که با ایجاد حس سیری در طولانی مدت از به وجود آمدن اشتهای کاذب جلوگیری به عمل میآورند. از جمله پروتئینهای کم چرب میتوان به ماهی، سویا، لوبیای سیاه و مرغ اشاره کرد.
۱۰. عدم مصرف غذاهای خیلی چرب و خیلی شیرین
برای درمان پرخوری بهتر است که از روی آوردن به غذاهایی که در آنها از چربیهای بسیار زیاد، به خصوص چربیهای اشباع استفاده شده است اجتناب کرده و نیز مصرف خوراکیهای که در آنها شیرینیهای مصنوعی وجود دارد را کنترل کنید.
سایر نکات و ترفندهای کنترل و درمان پرخوری
در کنار روشهای درمان پرخوری که به آنها پرداخته شد، میتوانید از ترفندهای زیر نیز استفاده کنید:* سعی کنید با آرامش و جویدنهای طولانی، غذای خود را میل کنید.
* در غذاهای خود از ادویه جاتی مانند زنجبیل و زرد چوبه استفاده کنید.
* سعی کنید زمان خود را با انجام کارهای مفید مانند مطالعه، پیاده روی و … پر کنید.
* انجام ورزشهای آرامش دهنده مانند یوگا و مدیتیشن در درمان پرخوری و دیگر بیماریهای مشابه روشی موثر است.
* در زمان صرف غذا از نگاه کردن به تلوزیون و موبایل پرهیز کنید.
* سعی کنید که قبل از آنکه بیش از حد سیر شوید، دست از خوردن غذا بکشید.
* ظرف غذای خود را کوچک انتخاب کنید.
* در کنار وعدههای غذای خود از ماست، زیتون و سالاد استفاده کنید.
* یخچال و کابینتهای خود را از مواد غذایی مضر خالی کنید.
* مقداری جوانه گندم به همراه ماست قبل از غذا میل کنید.
* در غذاهای خود از تخم رازیانه به عنوان یک کنترل کننده اشتهای طبیعی استفاده کنید.
* از روغنهای طبیعی مانند روغن زیتون و بذر کتان به جای سایر روغنهای مضر استفاده کنید.
* از چک کردن بیش از حد اندام و وزن خود اجتناب کنید.
معرفی چند نوع داروی گیاهی برای درمان پرخوری
دارویهای فراوانی در طبیعت وجود دارد که مصرف آنها در کنترل اشتها موثر است. از جمله این گیاهان میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
۱. زعفران
استفاده از دمنوش یا عصاره زعفران باعث بهبود مشکلات عصبی، اختلالات خلق و خو، کاهش افسردگی و در نتیجه کنترل اشتها و زیاد خواری میشود.
۲. چای سبز
چای سبز نیز یکی از دمنوشهای چربی سوز و مفید است که امروزه در رژیمهای لاغری برای کنترل وزن مصرف فراوانی دارد. این گیاه به کاهش سطح کلسترول خون و نیز افزایش سوخت و ساز بدن کمک زیادی میکند.
۳. استفاده از آب یا روغن گریپ فروت
میوه گریپ فروت حاوی ترکیباتی است که در کاهش چربی و اشتها در بدن کمک کننده است. همچنین مصرف آب یا روغن آن در طول روز باعث افزایش سوخت و ساز بدن خواهد شد.
۴. مصرف دمنوش زنجبیل
زنجبیل مادهای است که مصرف آن در کاهش اثرات پرخوری مانند افزایش چربی خون و افزایش وزن بسیار موثر است.
۵. دمنوش سنبل الطیب
سنبل الطیب برای درمان استرس و اختلالات عصبی مورد استفاده قرار میگیرد؛ و از آنجایی که یکی از دلایل پرخوری، استرس و اضطراب است، بنابراین مصرف دمنوش سنبل الطیب برای درمان پرخوری مؤثر خواهد بود.
پرخوری عصبی چیست؟
پرخوری عصبی یا بیماری بولیمیا یک نوع اختلال در تشخیص زمان گرسنگی و سیری در افراد است. در این اختلال فرد مبتلا به علت داشتن اشتهای کاذب، کنترلی بر غذا خوردن خود ندارد و در برخی مواقع برای خروج حجم زیادی از غذا که وارد معدهاش شده است، از روشهای غیر متعارف مانند وادار کردن خود به استفراغ استفاده میکند.
علائم پرخوری عصبی
برای آنکه بدانید به پرخوری عصبی مبتلا هستید یا خیر به علائم زیر توجه کنید:* میل شدید به زیاده خواری
* استفاده از رژیمهای غیر متعارف و نادرست
* ایجاد حالت تهوع پس از خوردن غذا
* میل به انجام ورزشهای سنگین برای کاهش وزن
* استفاده بی رویه از داروهای ملین یا مدر برای کاهش وزن
* نگرانی شدید و احساس گناه درباره میزان غذا خوردن خود
* ایجاد زخم در دهان و پوسیدگیهای دندان در اثر استفراغ مکرر
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به پرخوری عصبی هستند؟
طبق بررسیهای به عمل آمده احتمال ابتلاء به این بیماری در زنان به ویژه زنان جوان بیشتر از مردان است به طوری که بیش از ۹۰ درصد مبتلایان به پرخوری را زنان تشکیل میدهند. این بیماری در برخی موارد در میان مبتلایان به افسردگی نیز دیده شده است.
درمان پرخوری عصبی با دارو و تمهیدات پزشکی
پرخوری نوعی بیماری است که برای درمان آن اغلب از روشهای روان درمانی استفاده میکنند. به استثنای داروهایی که برای کاهش اشتها تجویز میشود، درمان دارویی خاصی برای این اختلال وجود ندارد. پزشک ابتدا آزمایشات کامل خون و ادرار و نیز شرح حال بیمار را بررسی کرده و دیگر معاینات را انجام میدهد چرا که ممکن است این عارضه به دلیل یک نوع بیماری زمینهای به وجود آمده باشد. پس از انجام این بررسیها، پزشک معالج از روشهایی برای درمان پرخوری مانند تجویز داروی کاهش دهنده اشتها، طب سوزنی و یا ماساژ درمانی استفاده میکند. همچنین در برخی موارد که پرخوری به دلیل افسردگی به وجود آمده باشد از داروهای ضد افسردگی برای کاهش اشتها استفاده میشود.منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}